Credite cu ipoteca

Creditul ipotecar constă dintr-un împrumut destinat achiziționării, construcției sau renovării (modernizării) unei locuinte si se garantează tot cu locuinta respectivă pentru a se asigura obligatia plătii creditului rezultată în urma acestui împrumut. Ipoteca este înregistrată în Cartea Funciară, iar locuinta este folosită ca si garantie si nu poate fi vândută până ce creditul nu este complet rambursat. Perioada de creditare este pe termen lung, de maxim 35 ani, respectiv 420 luni. Pe toata perioada de creditare, titularul creditului va avea obligatia de a achita lunar rata formata din principal (credit) si dobanda. Toate conditiile de creditare legate de obiect, valoare, perioada, garantie si costuri- comisioane si dobanzi- sunt prevazute intr-un contract care va fi incheiat intre institutia de credit si solicitant la momentul contractarii creditului. Veniturile acceptate pentru credite ipotecare sunt cele standard acceptate de banci: venituri din salarii, pensii, drepturi de autor, rente viagere, dividende, chirii, activitati independente, diurne personal navigant.
Tipurile de comisioane bancare percepute de banci la credite ipotecare, sunt:
• comision de acordare credit- se achita o singura data, la acordarea creditului;
• comision administrare credit- lunar sau anual;
• comision lunar de administrare cont curent-lunar;
• comision rambursare anticipata – cel mult 1% in cazul creditelor cu dobanda fixa;
• comision transfer bancar- realizat din contul cumparatorului in contul vanzatorului pentru achitarea imobilului;
• asigurarea anuala a imobilului- tariful este stabilit de firma de asigurari agreata de banca; • cheltuieli notariale- tariful este stabilit de notarul agreat de banca.
Băncile care pun la dispozitie aceste credite au de obicei diferite oferte ca să atragă mai multi clienti, ca de exemplu:
- se poate achita creditul în avans, fără a se suporta comisioane suplimentare;
- ratele se pot achita direct din contul curent deschis la banca;
- pentru creditele până la o anumită sumă nu se solicită asigurare de viată, iar pentru creditele peste acea sumă procentul de asigurare se aplică numai la un anumit procent din valoarea creditului;
- vârsta maximă de acordare a împrumutului prelungită până la o vârstă mai înaintată clientului;
- perioada de gratie de până la mai multi ani în cazul constructiilor de locuinte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu